Klaster Lika Destination

Klaster Lika Destination osnovan je na inicijativu LAG-a LIKA u veljači 2017. godine, a cilj osnivanja je promocija destinacije Like i podvelebitskog primorja temeljem prirodnih, kulturnih, povijesnih, gastronomskih i zdravstvenih značajki. Destinacija nije ograničena teritorijalno – administrativnim granicama te osim kontinentalnog dijela Ličko-senjske županije obuhvaća i dijelove Karlovačke i Zadarske županije i na taj način tvori zaokruženu prirodnu cjelinu.

U suradnji s NP Plitvička jezera razvijena je marketinška koncepcija za zaštićena područja u destinaciji. NP Plitvička jezera promovira cijelu destinaciju kroz projekt Stay 3 Days in Lika. Naglasak je na promociji zaštićenih područja (60% područja u nekom je obliku prirodne zaštite). Cilj je očuvati zaštićene prirodne lokalitete, a turizam razvijati po modelu održivog razvoja.

Obzirom na integralni pristup turističkom razvoju, lokalni proizvođači uključeni su u turistički razvoj. Projektom Lika Quality visokokvalitetni lokalno proizvedeni proizvodi postaju proizvodi premium kategorije. Time se lokalnim proizvođačima osigurava tržište, a Lika će nastaviti putem brendiranja gastro-destinacije na svjetskoj turističkoj karti. Ukupno 98 proizvoda, koji su prošli kroz strogu selekciju sustava, nose oznaku Lika Quality. Visokokvalitetni proizvodi proizvedeni na području Lika destinacije tako su svrstani u tzv. premium kategoriju. S razvijenim marketinškim pristupom, brend Lika Quality početak je priče o brendiranju gastro-destinacije. Obzirom na zajedničku promociju područja, koristi će imati i lokalni ugostitelji koji uđu u sustav kvalitete. Oznaka će se u drugoj fazi dodjeljivati ugostiteljskim objektima koji u svojoj ponudi imaju jela pripravljena od namirnica s oznakom Lika Quality. Na taj način omogućit će se veća zastupljenost lokalnih namirnica u ugostiteljskoj ponudi.

Na Brinje trailu-u predstavit će se neki od proizvođača čiji proizvodi nose oznaku Lika Quality, koji sudjeluju kao sponzori za nagrade ili konzumaciju lokalnih proizvoda. Utrka se savršeno uklapa u smjernice djelovanja klastera budući da, uz činjenicu da promovira dijelove destinacije koji nisu dovoljno istraženi, promovira i lokalno proizvedenu hranu.

Više